E.ON huvudkontor i Malmö

eon-post-1

Preliminärt certifikat BREEAM outstandning

E.ONs nya nordiska huvudkontor, 7 stjärnan, har nu fått ett preliminärt certifikat BREEAM outstanding

Sustera har hjälpt Castellum och Skanska att miljöcertifiera E.ON:s nordiska huvudkontor i Malmö med BREEAM och WELL

Castellum har uppfört E.ONs nya huvudkontor för cirka 1500 medarbetare i Nyhamnen nära Malmö centralstation. Sustera har bistått i arbetet som BREEAM AP och WELL AP i projektet.

Ett innovativt nordiskt huvudkontor med mängder av smarta energilösningar

E.ONs nya huvudkontor består av två huskroppar, som knyts samman med en passage där allmänheten på dagtid kommer att kunna passera mellan Carlsgatan och den lilla parallellgatan Vintergatan. Helhetsintrycket skulle kunna sammanfattas som ”varm modernism”. Bland annat högst upp på plan sju har man en spektakulär utsikt såväl ut mot stadsmiljön som ner till baristan och entréplanets lounge. Härifrån kommer man också ut till takterrasserna med utearbetsplatser, mötesrum, utomhusgym, odlingslådor, bikupor, biotoptak och mängder av innovativa energilösningar.

En byggnad certifierad med BREEAM SE outstanding och WELL

Byggnaderna består av grundbyggnaden, som tidigare var Eurostop och ett kännetecken längs E4 norrut, som nu byggts ut och byggnaden kommer att certifieras enligt BREEAM SE outstanding. Detta är den högsta certifieringsnivån inom systemet som bara få projekt eftersträvar. Själva systemet BREEAM är ett internationellt certifieringssystem för byggnader. Inom BREEAM finns det ca 50 indikatorer som är kategoriserade i 8 olika områden; ledning och styrning, hälsa och välmående, energi, transport, vatten, material, avfall och föroreningar. Det som skiljer en BREEAM certifiering av lägre nivå mot en BREEAM outstanding certifiering är att man eftersträvar och erhåller en större mängd av indikatorerna. Utöver BREEAM outstanding siktar även Castellum på en WELL v2 platina-certifiering av byggnaden. WELL är ett något nyare internationellt miljöcertifieringssystem på marknaden som fungerar som utmärkt komplement till övriga miljöcertifieringssystem. WELL fokuserar primärt på brukarnas hälsa och välmående.

Det är ett mycket intressant och unikt projekt som jag är både glad och stolt över att ha haft förmånen att vara delaktig i. Byggnaden blev klar för inflyttning hösten 2022 och har nu också fått det preliminära certifikatet för BREEAM Outstanding, vilket såklart är jättekul!

Cristian Nae, Sustera

Sustera miljösamordnare rådger och miljöleder projektet

Sustera GBS har anlitats i projektet av både Skanska och Castellum som BREEAM AP och WELL AP. I dessa roller har vår uppgift varit att rådge och miljöleda projektet för att uppnå de högsta certifieringsnivåerna inom respektive system.

E.ONs huvudkontor Malmö
E.ONs huvudkontor

Vi på Skanska tycker att samarbetet har fungerat bra!

Behar Abdulah, Skanska

Snabba fakta:

Beställare: Castellum och Skanska

Ort: Malmö

Projektet inleddes: 2020

Projektet färdigställs: Beräknas avslutas 2023

Tjänster: Miljösamordning