7 anledningar till att besiktiga huset

Besiktiga huset – varför då?

Att ta fram fel och brister, varför skall det vara bra? Denna fråga får vi ofta när vi diskuterar besiktningens vara eller inte vara med en husägare. Att låta besiktiga sitt hus är nämligen inte en självklarhet för alla. Vi är ödmjuka inför det och vill i stället sprida kunskapen och informationen om varför det är bra att låta utföra en besiktning så väl inför en försäljning som inför ett husköp.

Besiktiga huset besiktningsman

Besiktiga huset – för att..

  1. Genom att se över husets skick kan man sätta en säkrare värdering av och på så vis skapa säkrare bud. Det underlättar affären och man slipper åka berg,- och dalbana i bud-banan.
  2. En besiktning inför en försäljning ger en möjlighet att redan innan se och upptäcka vissa brister som man då kan åtgärda.
  3. Ingen vill köpa grisen i säcken! Som säljare lägger du korten på bordet och som köpare vet du vad du får. Win-win!
  4. Den är grunden till en Dolda felförsäkring, en försäkring som kan hjälpa båda parter i en husaffär.
  5. Kunskap om huset. Att köpa hus är en stor affär. Förhoppningsvis ska du/ni bo där länge, trivas och må bra. Att då skaffa sig kunskap om huset, hur det mår och dess skick kommer att göra hela boenderesan så mycket roligare och trivsam.
  6. Undersökningsplikten. Som köpare har du enligt lag en långtgående undersökningsplikt (läs mer om undersökningsplikt här). Genom att låta utföra en besiktning så får du hjälp att utföra en del av den undersökningsplikten.
  7. Som köpare får du på sätt och vis en att-göra-lista. Genom att få fram husets fel och brister så kan du använda det som underlag för att bestämma hur du skall prioritera eventuella åtgärder och renoveringar.

Som du kan läsa här så finns det många fördelar för både dig som ska sälja ditt hus som för dig som skall köpa ett hus att låta utföra en besiktning. Det kan vara lite läskigt, vi vet. Men tro oss, det är värt det. När en besiktningstekniker går igenom huset för att hitta eventuella fel och brister så gör hen det för att sprida kunskap, inte för att klanka ner.