Projektledning för Sergelhuset

Projektledning, byggledning och LEED-samordning för Sergelhuset

När Vasakronan skulle utveckla kvarter Hästskon 12, i centrala Stockholm även kallat Sergelhuset, var våra konsulter involverade. Projektet är beläget invid Sergels torg och är för de flesta känt som SEBs gamla högkvarter.

Projektet startade 2017 och pågick fram till 2020 i fyra olika totalentreprenader samt en entreprenad för APO (den tillfälliga fabriken). Projektet har omfattat om- och nybyggnation med en BTA om drygt 80.000 kvm med visionen om den ‘Goda staden’.  

Genom detta stora projekt önskade Vasakronan att aktivt bidra och stödja Stockholm stads vision om ett levande stadsliv. Man siktade på att tillgängliggöra och vitalisera stadsrummet för att på bästa sätt få ett attraktivt, tryggt och säkert city med utökat utbud av moderna kontor, handel och bostäder.  

Vi har ingått i Vasakronans beställarorganisationen i roller som projektchef, delprojektledare, byggledare och tidplanerare samt som LEED-samordnare för en av delentreprenaderna. 

Sergelhuset

Sergelhuset – Årets LEED-projekt 2020

Byggnaden blev 2020 utsedd till årets LEED-projekt av Sweden Green Building Awards och under våren 2021 certifierad LEED Platinum v.4, core and shell. 

Under projektet så var arbetet med återbruk högt på agendan. Utöver att stommarna till största del behållits har även stor del av den gamla fasadstenen demonterats och renoverats för att återigen pryda den nya fasaden. Även invändigt finns en hel del bevarade detaljer så som vägg- och pelarbeklädnader av spindelmarmor och bankvalvsdörrar, men även inredning i form av belysningsarmaturer, konst med mera har hittat tillbaka in i lokalerna. 

Sustera har även utfört fuktsäkerhetsprojektering och fungerat som fuktsakkunnig i Sergelhuset.