Gör sommarstugan redo

5 delar att ha koll på i sommarstugan

Besiktningsman Johan tipsar om hur du gör stugan redo inför semestern

När vi besiktningsmän kommer ut och undersöker stugan inför eller under en försäljning så tittar vi på många olika delar men för att nämna några av de större och viktiga delarna så är det tak och vind, fasad, grundläggning och även uppvärmning. Det är delar som bör kontrolleras och hållas under uppsyn för att undvika alltför stora problem och kostnader.

Tak

Har du koll på att ditt tak inte har trasiga eller till och med saknar pannor, utsliten underliggande papp och att rännorna är tömda så slipper du troligtvis läckage in till vinden. Att taket har mossa behöver inte betyda att det är uttjänt, bara att det behöver tvättas. Rent allmänt säger man att ett tak har ca 30 års livslängd men beroende på skötsel så kan det hålla längre eller dessvärre kortare i vissa fall.

Vind

Skulle taket ha problem syns detta på insidan så att ta sig upp och undersöka vinden regelbundet är ett bra sätt att lösa ett eventuellt problem innan det blir för stort. I just sommarstugor så ser vi ofta problem med kondens på vinden vilket beror på att stugan stått ouppvärmd under vintern vilket kan leda till att det blir fuktskador.

Fasad

Ser du efter din fasad och ger den lite kärlek i form av regelbunden tvätt och målning så kan den hålla i många år framöver. Byte av en hel fasad är kostsamt och oftast inte nödvändigt om man sköter om den.

Grundläggning

Och sist, men absolut inte minst – grundläggningen. Har du kanske en krypgrund på din stuga, vilket är vanligt, så är det en bra investering att få den kontrollerad av en besiktningstekniker och att du sedan kikar in där emellanåt för att på så vis kunna upptäcka eventuell fuktproblematik. 

Uppvärmning

Upptäcker man problemen i tid så är de i de allra flesta fall möjliga att lösa. I bästa fall förebygger du risken att få problem om du håller regelbunden koll. Ett stensäkert tips som jag vill avsluta med är att du ser till att ha stugan någorlunda uppvärmd även under vintern. På så vis kan du undvika problem med fukt som kan uppstå inne i stommen och du har ett friskare hus som väntar på dig när sommaren kommer.