Dränering, vad innebär det och vad kostar det? 

Vi är mitt i sommaren och njuter av varma dagar. Så varför tänka på dränering nu!? Det är ju torrt, eller!? 

Ja, just nu kanske gräsmattan är torr och fin (kanske till och med aningen gul), inomhus syns inga fuktfläckar och inga källare svämmar över. Därför är nu ett bra tillfälle att faktiskt ta sig en funderare kring huset och tomtens dränering. För hösten, regnet och snön kommer ju igen. Det är sen gammalt  

Varför dränera 

Dränering behövs för att avleda eller se till att vatten kan avrinna från ställen där man inte vill ha för mycket utav det. Exempelvis intill huset. Dränering är något som de flesta husägare stöter på, på ett eller annat sätt. Mindre roligt är om man stöter på det genom fuktgenomslag i t.ex. källarväggen. För att slippa den typen av otrevlig överraskning så kan det vara bra att ta reda på så mycket man kan om dräneringen vid sitt hus.

Att undersöka dräneringen kan dock vara svårt. Dräneringsrören är ju nedgrävda. Det innebär t.ex. att en besiktningsman vid en överlåtelsebesiktning inte kan, eller ska, undersöka dräneringen i sig. Hen kan ju inte se den. Däremot så kommer besiktningsmannen efterfråga information av säljaren hur gammal dräneringen är. Är dräneringen äldre än 30 år så bör man räkna med att byta ut den. Ser hen dessutom tecken på fuktskador i källare och grund så kan man ju börja misstänka att dräneringen är undermålig eller om det ens finns en dränering. 

grävt runt hus
Bilder från @anightmareonqueenstreet
dräneringsrör
hus med dränering

Kostnad dränering

När jag började gräva mer i ämnet så kommer jag ständigt till en fråga som jag inte är ensam om att ställa, vad kostar det att dränera? Många av oss är ändå medvetna om att det kan kosta en rätt så stor slant, men hur stor?

Ja, frågan har nog tyvärr lika många svar som antalet som frågar är jag rädd. Det är många faktorer som påverkar slutpriset. Tillslut lyckades jag ändå hitta någon typ av genomsnittlig kostnad på Avloppsgudien. Men som sagt, ta mig INTE på orden, summan varierar från hus till hus.

Vi föreställer oss, i detta fall, att vi har en villa på 100 kvm. Sen räknar vi in material såsom grus, dräneringsrör och isolering. Vi räknar även in tidsåtgången samt allt markarbete inklusive återställning och vi inkluderar ROT – avdraget. Då landar vi på ca 100 000 kr. Det är en stor engångssumma men som Avloppsguiden beskriver det “ 100 000 kronor kanske låter extremt högt, men slår man ut den kostnaden på intervallen om 30 år så hamnar en årlig kostnad på omkring 3000 kronor. Något som man kan ha som måttstock för att bygga upp en buffert”

Lite övrig kuriosa om dränering 

Sist men inte minst – börja inte gräva själv utan att ha koll! När man gräver så nära inpå huskroppen så finns risken för sättningar i huset. Se därför till att konsultera en fackman innan du hyr den där roliga lilla grävmaskinen och går loss! 


Artiklar att ta del av

Avtal med SHIS Bostäder

Sustera Green Building AB har tecknat avtal med SHIS Bostäder.

Läs mer

Legionella

Legionella

En djupdykning i Legionellabakterien: Intervju med Pelle Hjelmer, expert inom området.

Läs mer

Hör av dig

Kontakta oss gärna för mer information om våra tjänster eller om du önskar komma i kontakt med en av våra medarbetare.