Besiktiga samtliga byggnader på fastigheten

Visste du att om du skall sälja eller köpa en fastighet som har fler byggnader på tomten så behöver även dessa besiktigas för att omfattas av dolda felförsäkringen!

Bygglov

Tack vare att det idag finns generösa regler kring att inte behöva ansöka om bygglov för att bygga ett attefallshus gör att allt fler faktiskt bygger. Vissa ser det som en möjlighet till en extra inkomst, om man hyr ut. Andra bygger en bostad åt sina barn och någon vill flytta hemmakontoret från huvudbyggnaden. Skälen är många och skiljer sig åt. Kanske har man dessutom ett fristående garage och en gäststuga på tomten.

Omfattas av dolda felförsäkringen

Vad många inte känner till är att bibyggnader såsom fristående garage, gäststuga och attefallshus eller annan fristående byggnad måste besiktigas för att omfattas av dolda felförsäkringen. När man bokar en överlåtelsebesiktning inför försäljning så omfattar den i regel huvudbyggnaden och eventuellt vidbyggt garage. Har man fler byggnader på tomten som man vill skall omfattas av dolda felförsäkringen så måste man uppge detta när man bokar en besiktning så att besiktning av dem också sker. Kostnaden för besiktning av bibyggnader varierar så stäm av med respektive besiktningsbolag. Givetvis kan ni även vända er till er mäklare för att få hjälp med detta.

Stugor vid vatten
Flera byggnader på fastigheten

Köpa fastighet med flera byggnader på tomten

Är du köpare av en fastighet som innefattar fler byggnader så är det bra att ställa frågan till säljaren eller mäklaren om samtliga eller vilka bibyggnader som har besiktigats. Skulle någonting hända med dessa byggnader framöver så är det givetvis en stor trygghet även för dig som köpare att säljaren valt att låta besiktiga eventuella bibyggnader och att dem således också omfattas av dolda felförsäkringen

Viktigt att veta

Det kan skilja sig en del mellan olika försäkringsbolag kring vad som gäller. Så var noga med att stämma av med din mäklare en extra gång inför tecknandet av försäkringen.