Därför är en materialinventering viktig för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och företag.
Innehåll
Att ta hand om en fastighet eller en byggnad innebär att ta ansvar för miljön, säkerheten och ekonomin. En material-/miljöinventering är ett viktigt verktyg för att identifiera farliga material och bidra till ett hållbart projekt. Men vad innebär egentligen en miljöinventering, och hur kan den gynna fastighetsägare eller byggherren? Läs vidare för att få svar!.
Varför är en material-/miljöinventering viktig?
Miljöinventeringar är avgörande för att säkerställa att byggnader är säkra och miljömässigt hållbara. Det handlar om att identifiera farliga material som asbest, PCB och tungmetaller som kan finnas i byggnadsmaterial. Även långt in på 1990-talet finns det farliga ämnen i våra ”nya” byggnader till exempel klorparaffiner, bromerande flamskyddsmedel och freoner. Så en inventering är alltid viktigt även i lite nyare byggnader.
Genom att genomföra en inventering kan fastighetsägaren eller byggherren:
- Uppfylla lagkrav som till exempel fastighetsägarens ansvar enligt Miljöbalken och PCB-förordningen.
- Bidra till en säkrare arbetsmiljö vid renoveringar eller rivningar.
- Få en tydlig överblick över vilka material som kan återbrukas och materialåtervinnas för ett så hållbart projekt som möjligt samt vad som måste hanteras som farligt avfall.
- Spara pengar genom att minimera risker och oförutsedda kostnader under byggentreprenader.
Hur fungerar en miljöinventering i praktiken?
En miljöinventering är en systematisk process som hjälper till att kartlägga farliga material i byggnader. Här är de huvudsakliga stegen:
1. Initial planering och granskning
Först genomförs granskning av tillgängliga handlingar t ex konstruktions- och bygglovshandlingar och en planering över vilka ytor i byggnaden som behöver inspekteras och hur detta ska göras på smidigast sätt för kunden och eventuella hyresgäster.
2. Platsbesök, provtagning och analys
En inspektion av byggnaden utförs där potentiella riskmaterial identifieras och prover tas på misstänkta material som sedan analyseras i ett laboratorium för att bekräfta om de innehåller farliga ämnen som PCB eller asbest.
3. Rapport och åtgärdsplan
Slutligen får fastighetsägaren en detaljerad rapport som beskriver vilka material som finns, deras placering och rekommenderade åtgärder. Rapporten fungerar som ett underlag för framtida beslut om hantering, renovering eller rivning..
Genom att anlita experter, som Sustera, kan fastighetsägare och företag vara säkra på att miljöinventeringen genomförs korrekt och i enlighet med aktuella lagkrav.
En väl utförd miljöinventering är inte bara en fråga om laguppfyllnad – det är ett steg mot ett mer hållbart byggprojekt.
Relaterade tjänster
Kontakt
Tomas Johansson
Gruppledare Miljö / Miljöledning, Miljösamordnare
Artiklar att ta del av
Vad innebär byggledning och varför är det en nyckelroll i ett framgångsrikt byggprojekt
Därför är en materialinventering viktig
Eero Lamminen utsedd till CFO för Sustera Group
Hör av dig
Kontakta oss gärna för mer information om våra tjänster eller om du önskar komma i kontakt med en av våra medarbetare.