10 tips till dig som skall sälja hus
Checklista inför husförsäljning
- Ta hjälp av mäklare.
Träffa ett par olika för att se vem du/ni får en bra kontakt med. Mäklarna är proffs på marknaden. Generellt så har din mäklare dessutom redan en god relation till en stor del av dem som letar bostad i ditt område. - Besiktiga huset.
Genom att låta besiktiga huset innan försäljning kan du slippa onödiga och oförutsedda problem. På det viset så skapar man en smidigare och tryggare försäljning som också kan leda till högre bud. Spekulanter på visning kan känna sig tryggare med vetskapen om eventuella fel eller brister i husets aktuella skick, vilket ofta bidrar till en säkrare budgivning och affär. Idag vill fler spekulanter kunna läsa ett besiktningsprotokoll redan på visning för att få en klarare bild av vad man köper. Det är annars tråkigt att behöva upptäcka eventuella fel och brister i efterhand som kan ändra förutsättningarna och orsaka att det blir en mer komplicerad affär än nödvändigt. En besiktning kan även ligga till grund för en dolda felförsäkring. - Energideklaration.
Enligt lag skall man, när man säljer sitt hus, ha en energideklaration. Många gånger kan denna utföras i samband med besiktningen. - Teckna en dolda felförsäkring.
Som säljare av ett hus är man enligt lag ansvarig för ev. Dolda fel i 10 år efter det att man säljer huset. Genom att teckna en dolda fel försäkring kan man undvika en massa tråkigheter och köparen kan få hjälp. - Ta hand om “små” fix innan besiktning.
Vissa saker är så ”onödigt” tråkigt att få i besiktningsprotokollet. Genom att gå igenom huset innan så kan detta undvikas. Rensa hängrännor, ta bort ev mossa från taket (om det går att göra på ett säkert sätt), se till att det finns droppskydd under kyl, frys och diskmaskin. Rensa golvbrunnar och flytta undan badkarsfronter så att besiktningsmannen kommer åt. - Ta hand om “små” fix efter besiktning.
Om du mot förmodan missade punkten ovan så får du en ny chans nu Vissa noteringar i protokollet kan du själv åtgärda eller ta hand om. Gör det så kan du sedan informera spekulanter om att du tagit hand om det. Du kan även låta en fackman åtgärda en eventuell brist och sedan, på samma vis, informera spekulanter om vem och vad som är åtgärdat. - Detaljer är viktigt.
Så börjar det närma sig fotografering och visning. Rensa, städa undan, putsa fönster m.m. Helhets intrycket är väldigt viktigt och det är detaljerna som gör det. - Gör i ordning trädgård, balkong eller uterum.
Även här finns det mycket att vinna på att rensa, iordningställa och piffa upp. - Styla.
Mäklarna jobbar ofta med någon som sysslar med homestyling. Fråga dem om tips och råd. - Lita på din mäklare.
De kan sin sak!
Nu är du redo!
Lycka till med husförsäljningen!