Raksystems stödjer Håkans volontärinsatser för Ukraina

Håkan Wingren projektledare Raksystems qb3 projekt.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina startade har vår kollega och vän Håkan Wingren varit i väg nio gånger med förnödenheter. Allt från ambulanser och pick-ups som har lämnats till de behövande i Ukraina. Håkan har kört ner sjukvård, djurmat, konserver, mediciner, drönare, kläder till civila och militärer. Han har också gjort en insats och samlat in pengar för inköp av kängor, som köptes av en vän i Slovakien och som levererades in i Ukraina.

Han och hans volontärvänner har även levererat ”Ukrainakaminer” som tillverkats, och fortfarande tillverkas i Sverige av frivilliga på företag och skolor.

Håkan Ukraina
Bil med förnödenheter

Vad kan jag göra för att hjälpa?

I februari 2022 hade Håkan just avslutat en anställning hos sin tidigare arbetsgivare. Samtidigt invaderade Ryssland Ukraina den 24:e februari. Håkan frågade då en gammal FN-kamrat som vid tiden arbetade som säkerhetsansvarig i Kyiv för ett internationellt bolag om det inte fanns något han kunde göra för att hjälpa. Som svar fick Håkan en länk till den internationella legionen man höll på att sätta upp. Länken skickade Håkan i sin tur vidare till en kamrat som jobbar inom ambulanssjukvården som svarade direkt och frågade om Håkan ville köra en av 11 ambulanser från Danmark till Ukraina.

Sagt och gjort, på fredagen samma vecka möttes de upp i Malmö för lastning av sjukvårdsmaterial och sedan vidare till Danmark där de mötte upp mannen som organiserade denna konvoj, tillsammans med sex ukrainska chaufförer.

Bilväg i Ukraina
Ambulans i Ukraina

Turen gick, med en reporter och fotograf från TV4 som sällskap, över de danska öarna, ner genom Tyskland vidare genom Polen till den Polsk-Ukrainska gränsen. Där möttes de av kaos och flyktingar, mestadels kvinnor och barn som hade tagit sig mot polska gränsen med bara det de saker de kunde och orkade bära.

Väl tillbaka i Sverige tillträdde Håkan, i april 2022, sin tjänst som projektledare i Malmö på Raksystems qb3 projekt. Han är en mycket uppskattad projektledare av våra kunder. Håkan har också fortsatt, på sin lediga tid, att ägna många timmar åt att fortsätta sitt hjälparbete genom att bland annat köra och leverera hjälp till folket och militären i Ukraina. Han har fortsatt samlat in material, både från privatpersoner och företag.

Nätverk för ekonomisktstöd

Håkan har via nätverk sökt och fått ekonomiskt stöd från vänliga människor för att kunna köra fler resor till ett land som är väldigt sargat och helt beroende av hjälp från omvärlden. Både militärt och från civila organisationer och privatpersoner. I Sverige, och till viss del även i andra länder, har Håkan fått olika nätverk att hjälpas åt att hjälpa Ukraina. Stora organisationer som Operation Aid, Blågula bilen, Skicka vidare till Ukraina, Union for Ukraine och Smeder utan gränser är några av dem Håkan och hans vän samarbetar med för olika hjälpinsatser. Ju längre tid striderna pågått desto svårare har det varit att få in stöd till hjälparbetet. Men Håkan är fast besluten om att fortsätta bidra med det han kan.

En tionde resa

Just nu planerar han för en tionde resa till Ukraina med förnödenheter, som han hoppas kunna bli av i januari 2024. Detta är dock beroende av att han får ihop intäkter till att finansiera och köpa in material som efterfrågas. Behovet är stort och det finns så mycket som behöver göras för att hjälpa det ukrainska folket. Men genom att flera källor är med och bidrar kan Håkan och hans volontärvänner fortsätta arbetet. Nu är det vinter och angeläget att bidra med varma kläder och sjukvårdsutrustning: underställ(vuxenstorlekar), bra vinterstrumpor, bra vinterhandskar, tourniqeter(avsnörande förband) av bra kvalitet, traumasjukvård såsom blodstoppare och annan taktisk sjukvård.

Håkans fokus är 54th underrättelsebataljonen och en NGO (Non Governmental Organization) som heter Icare, stationerad några mil utanför Lviv. Icare har också en Facebooksida där man kan följa deras arbete och även se att hjälpen gör konkret nytta. Håkan har lovat sig själv och sina samarbetspartners att så länge de behöver hjälp, så länge ska han göra vad han kan för att hjälpa.

Raksystems stöttar Håkans och hans viktiga hjälparbete

I år väljer Raksystems att stötta vår kollega och vän Håkan i hans fina och uthålliga hjälparbete för Ukrainas kamp för frihet. Det gör vi med en ekonomisk gåva som vi vet han kommer förvalta väl.

Vill du vara med och stötta Håkans och hans team då kan du swisha, om så bara fem kronor, till: Hjälp till Ukraina på nummer: 123 437 34 60. Många bäckar små…

Vi önskar alla en fridfull och vänlig juletid med förhoppning om fred, kärlek och välmående på vår jord